De kogel is door de kerk: het Britse parlement heeft maandagavond officieel ingestemd met het brexitplan van premier Theresa May.

Ze kan dinsdag met een ongewijzigd wetsontwerp naar de koningin die het formeel nog moet goedkeuren om de uittreding uit de Europese Unie via artikel 50 in gang te zetten.

Het Lagerhuis wees eerder op de avond het voorstel af om het parlement meer zeggenschap te geven over de definitieve tekst van het brexitplan. Dat gebeurde met 331 tegen 286 stemmen. Het House of Lords bepaalde eerder deze maand dat May haar brexit-voorstel moest aanpassen.

Het wijzigingsvoorstel van de Lords zou de de bescherming van de rechten van EU-ingezetenen in Groot-Brittannië garanderen. Het parlement zou vervolgens een soort vetorecht moeten krijgen over de uiteindelijke voorwaarden om uit de EU te stappen. Het Lagerhuis bedankte voor de eer en steunde daarmee de vertrekovereenkomst die May voor ogen heeft. Het laatste woord was nog aan de Lords, maar die staakten zoals verwacht hun verzet.

Effect brexit afschrikwekkend

Er zullen geen landen meer uit de Europese Unie stappen. De chaos die de brexit veroorzaakt in Groot-Brittannië, heeft een afschrikwekkende werking. Dat denkt Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider in het Europees Parlement en namens het EU-parlement mede-onderhandelaar over de brexit.

"Burgers zijn kritisch, maar ze willen ook de rotzooi niet die we nu in het Verenigd Koninkrijk zien."

Verhofstadt ziet het vertrek van de Britten als kans voor hervormingen binnen de EU. "We moeten voorbereid zijn op een volgende financiële crisis."

LEES OOK: In deze 9 economieën stijgt de welvaart het snelst de komende jaren